„Este important să le transmitem copiilor obișnuințe alimentare sănătoase”, povestea Oxanei, mamă din Chișinău

„Este important să le transmitem copiilor obișnuințe alimentare sănătoase”, povestea Oxanei, mamă din Chișinău

Oxana este o tânără mamă din Chișinău care a povestit despre obiceiul de a mânca sănătos în familia ei – cum a ajuns să-l mențină pe termen lung, cât de complicat a fost să-l adopte și de ce este important să educăm copiii astfel, încât să prefere alimentația echilibrată.

„Mereu am mâncat sănătos. De mică, părinții m-au obișnuit să mă alimentez echilibrat. Aveau grijă să iau toate cele 3 mese principale, iar ele să conțină nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală a organismului meu.” Astfel, Oxana s-a responsabilizat pe cont propriu, preluând exemplul părinților și aplicându-l în propria sa familie. 

Tânăra mămică relatează că a întâmpinat dificultăți în procesul de convingere a soțului său ce ține de preferințele sale alimentare, în special dimineața, la micul dejun, deoarece acesta nu era obișnuit cu un regim alimentar echilibrat. Totuși, cei doi au reușit să ajungă la un numitor comun, înlocuind unele produse ce conțin o cantitate mare de zahăr și ulei de palmier – componente nocive pentru organismul uman, cu alternative mult mai sănătoase cum ar fi terci, ouă, fructe și ciocolată neagră de 70%.

„Am reușit să menținem schimbările în alimentație datorită faptului, că eu mă ocup de cumpărături și am grijă de ceea ce este pe masă. Nu permit să fie aduse în casă dulciurile nesănătoase și fast-food-ul. Mereu mă strădui să avem fructe și legume la bucătărie. Pe lângă mâncarea pregătită în familia noastră, pun accent și pe suplimente alimentare, în special – probioticele.” Fiind atentă la detaliile mici, Oxana a reușit să formeze un regim alimentar echilibrat în familia sa, oferind un exemplu demn de urmat și fiicei sale.

Tânăra mămică afirma, că fiica sa, la fel ca și orice alt copil, dorește să consume dulciuri. Oxana nu interzice consumul total de dulciuri, deoarece, uneori, le primește de la bunici sau la vede la alți copii. Totuși, aceasta încearcă să înlocuiască bomboanele cu jeleuri din fructe sau fructe uscate – cele mai preferate sunt ananasul, mango și papaya. 

Totodată, aceasta obișnuiește să folosească și lecitină, un supliment alimentar ce seamănă la gust cu ciocolata, însă are beneficii majore în îmbunătățirea memoriei, scăderea colesterolului și atenuarea stresului și anxietății. De asemena, Oxana menționează, că fiica sa nu mai are acea dorință puternică de a consuma dulciuri, deoarece s-au întâmplat mai multe cazuri în care fiica sa, Laura a avut dureri acute de stomac, cauzate de abuzul de ciocolată.

„Este important să le transmitem copiilor obișnuințe alimentare sănătoase, deoarece de ele depinde sănătatea și viitorul lor. Astfel, putem reduce riscul de e avea diverse afecțiuni în viitor, cum ar fi diabetul zaharat sau obezitatea. Un sfat pentru toate familiile, care își doresc să adopte un mod sănătos de viață, este să se informeze cât mai mult în domeniul alimentației sănătoase. Există o multitudine de resurse, iar cel mai important e să ai dorință.” Acesta este îndemnul Oxanei pentru toți părinții, care încă au dubii privind importanța unui regim alimentar echilibrat.

Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

***

Campania „Mănâncă sănătos” este parte a unui proiect UNICEF, implementată de A. O. „Sănătate pentru tineri” și Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.