„Curele de slăbire duc la pierderea a 1 sau 2 kg, însă nu asigură efectul de durată”, interviu cu ginecologa și fondatoarea Youth Klinic, Galina Leșco
Galina Leșco este medică ginecologă și fondatoarea Centrului Youth Klinic Neovita pe care îl conduce până în prezent, timp de 20 de ani. Galina Leșco a vorbit despre urmările de scurtă durată și de lungă durată asupra sănătății tinerilor a curelor de slăbire care adeseori sunt confundate cu detoxifierea.
Alimentația reprezintă un factor important în creșterea și dezvoltarea tuturor. Sistemele vitale își iau sursa de energie importantă pentru funcționarea normală de zi cu zi. Medicul ginecolog, afirmă că, în perioada dezvoltării pubertare, nu este deloc recomandată utilizarea curelor de detox și a dietelor fără indicații stricte medicale. Aceste cure pot stopa procesul de dezvoltare, apar dereglările de ciclu menstrual, iar în cazurile extreme menstruațiile ar putea dispărea.
– De ce tinerele aleg să țină diete și cure de detox?
– Datele studiilor și experiența arată, că în majoritatea cazurilor tinerele intră în cure de slăbire sau detox fără a avea unele indicații medicale pentru acestea. Cel mai des, vorbim despre domnișoarele care vor să arate, conform unor standarde impuse de media, tip „Barbie”. În media, tinerii au acces la diferite imagini cu modele nespus de frumoase, cu forme de invidiat, dar irealiste și rupte de imaginea unui corp obișnuit, sănătos. Astfel, multe domnișoare tind să obțină așa forme irealiste, impuse de media. O fac cu speranța că corespundere acestor „standarde” le-ar aduce mai mult succes și ar fi mai atractive. Dar de fapt, astfel de alimentație restrictivă le expune riscului să obțină rezultate opuse celor așteptate și să-și piardă și sănătatea și individualitatea sa. Totodată, în viața reală, au mai mult succes și sunt atractive și din punct de vedere sexual persoanele care înțeleg și își acceptă aspectul unic al corpului său.
– Cum dietele și curele acționează asupra sănătății, ce afectează cel mai mult în organism?
– În cazurile mai grave care duc la anorexie nervoasă sau bulimie, toate sistemele de organe sunt afectate, începând cu digestiv, nervos, cardiovascular, excretor, până la cel reproductiv.
– Care sunt urmările de scurtă durată a curelor de slăbire asupra sănătății tinerilor?
– În unele cazuri, curele de slăbire/detoxifiere duc la pierderea 1 sau 2 kg, însă nu asigură deloc efectul de durată. Cel mai cunoscut este efectul de Bumerang – înfometezi organismul, acesta intră în stare de „alertă de foamete”, iar după ce se termină cura, corpul caută să suplinească și să facă rezerve de substanțe nutritive, în cazul unei alte diete extreme.
– Dar care sunt urmările de lungă durată a curelor de slăbire asupra sănătății tinerilor?
– Deoarece organismul adolescenților în perioada pubertății se dezvoltă foarte intens, el este mai vulnerabil la toate experimentele cu riscurile pentru sănătate, și în mod special pentru alimentația inadecvată sau restrictivă. Urmările sunt diverse în funcție de cât timp sunt ținute aceste cure de slăbire și care sunt particularitățile metabolismului fiecărui organism. Acestea pot duce la anorexie nervoasă, cu tulburarea funcției tuturor sistemelor și organelor din corp, în cazuri extreme – irecuperabile, cu risc mare de a pierde și viața.
Dietele restrictive până la anorexie nu conduc, de obicei, la o acceptare mai bună a propriului corp, ci dimpotrivă pot să sporească gradul de neacceptare a felului cum arată până la comportamente de auto-mutilare sau chiar tentative de suicid. Aceasta ne demonstrează și numărul mare de tentative de suicid printre fetele-modele care sufereau și de anorexie. La fel, în urma alimentației restrictive pot interveni și alte tulburări de comportament alimentar, cum ar fi alimentația compulsivă (binge eating) și bulimia nervoasă.
Pe lângă problemele de sănătate mentală (anorexia, bulimia, alimentația compulsivă), alimentația restrictivă poate afecta serios starea pielii, părului, a dinților, a inimii, rinichilor și altor sisteme și organe.
La domnișoare, dereglarea până la stopare a ciclului menstrual este o altă urmare. Oprirea menstruației în acest caz este un semn că organismul nu are resurse pentru a se reproduce și acele resurse limitate care le are pot asigura doar funcțiile cele mai de bază de supraviețuire a acestei persoane.
– Din practica dumneavoastră, câte adolescente ajung să afle că suferă de probleme cauzate de alimentația incorectă?
– În fiecare săptămână întâlnim tinere care se confruntă cu probleme legate de dereglările ciclului menstrual cauzate de alimentația incorectă. Noi ducem astfel de cazuri adesea în echipă multidisciplinară, când implicăm și psihologul că sa abordeze adecvat problemele legate de autoapreciere, auto-acceptare. În rezolvarea cazurilor mai grave de anorexie, bulimie fără un tratament medicamentos psiho-terapeutic nu este posibil de rezolvat și alte probleme de sănătate, inclusiv cele legate de dereglarea ciclului menstrual. În toate cazurile specialiștii noștri efectuează consiliere motivațională cu astfel de tinere pentru a aborda comportamente alimentare mai sănătoase.
– Cât de mult ar trebui să se implice și părinții în educația alimentară a adolescentelor?
– Părinții sunt cei care setează un exemplu în acest aspect. Când tinerele vin la consultații împreună cu părinții, discutăm cu ambii astfel încât întreaga familie să-și dorească să adopte un stil sănătos de alimentație. Dacă nu există implicarea familiei, procesul de alimentație sănătoasă la tinere și tineri este mai greu de obținut.
– Ce sfaturi ați recomanda tinerelor privind alimentația și grijă față de corp și organism
– Cred că tinerele ar trebui sa învețe să se iubească pe sine și să aibă acea încredere, astfel încât să nu se lase influențate. La fel să aleagă să se alimenteze sănătos și echilibrat. Acesta ajută, de rând cu activitatea fizică regulată, la atingerea unui aspect armonios și sănătos a corpului cu mult mai bine decât curele de slăbire, chiar și la prezența kilogramelor în plus. Pentru ca lucrurile să meargă mai ușor e bine când ne găsim astfel de prieteni, care aleg sa se alimenteze sănătos, cu care pot practica diferite activități fizice sau hobby-uri, cum ar fi, plimbările lungi, mersul cu bicicleta sau înotul.
Și dacă totuși ne gândim să facem o cură de detox, este foarte important să o începem numai după ce consultăm un nutriționist sau alt medic specialist cu competențe în adresarea problemelor de nutriție la adolescenți din centrele YK.
Campania „Mănâncă sănătos” este parte a unui proiect UNICEF, implementată de A.O. „Sănătate pentru tineri” și Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.