Câteva sfaturi despre cum începi să mănânci sănătos de azi

Câteva sfaturi despre cum începi să mănânci sănătos de azi

Când ți-ai promis pentru ultima dată că o să începi să mănânci sănătos – o lună în urmă, săptămâna trecută sau poate chiar azi dimineața? Cel mai probabil aștepți ziua de luni pentru a începe să faci schimbări în regimul alimentar, dar care luni? Cea mai apropiată sau poate lunea în care vei înțelege că nu încapi în blugii preferați și nu mai ai energie să fii activ la ora de educație fizică, deja rămâne să clarifici.

Știai că ziua de luni e cel mai mare dușman al tău? De fapt, este una dintre cele mai mari amăgeli ale creierului care înseamnă „niciodată”. Este atât de înfricoșătoare acea luni, încât plăcerea de a renunța e și mai dulce.

Schimbarea o poți începe chiar acum, în acest moment, tot de ce ai nevoie este determinarea de a face schimbarea și un plan de acțiuni bine conturat. Hai să vedem cum poți face primii pași.

Cu ce poți începe?

În primul rând, fii realist. Nu îți poți schimba întregul meniu brusc, într-un click, dar poți face pași mici și siguri care te vor aduce într-un final la echilibrul alimentar. Încearcă să îți setezi scopuri săptămânale, cum ar fi: să înlocuiești băuturile carbogazoase și sucurile cu apa plată, să mănânci dulciuri de 2-3 ori pe săptămână în loc de 7, să consumi fast-food doar o dată pe săptămână în loc de 4-5, să îți iei câte un măr la școală în fiecare zi sau să te trezești cu 15 minute mai devreme pentru a-ți lua dejunul.

Odată ce ți-ai setat scopul, urmează să îți planifici săptămâna. Totul începe cu planificarea timpului: la ce oră urmează să mergi la culcare pentru a te trezi în timp util și a-ți lua dejunul, ce activități poți amâna sau elimina pentru a lua prânzul sau cina cu familia ta, dar și câte mese pe zi îți setezi și la ce oră dorești să le consumi. Totodată, de îndată ce îți planifici mici schimbări în meniul tău, urmează să mergi după cumpărături în timp util, cu o listă de produse, cu stomacul plin și odihnit, pentru a nu pune produsele în coș într-un mod emoțional.

Mănâncă gustos. Contrar credințelor majorității, specialiștii afirmă cu toată siguranța, că mâncarea sănătoasă este gustoasă. Preferința pentru excesul de zahăr, grăsimi, sare, adaosuri picante sau toate laolaltă pe care le găsești în fast-food este doar o deprindere a papilelor gustative de pe limba ta, deoarece acestea ușor pot fi educate. Decizia ta de a mânca sănătos nu trebuie să vină la pachet cu chinul și senzația de „fu, nu vreau să mănânc asta” sau „mănânc pentru că trebuie”. Din fericire, produsele sănătoase sunt extrem de diverse, astfel încât poți experimenta și alege exact ceea ce îți place.

Fii creativ. Dacă terciul din ovăz îți provoacă dezgust, iar aspectul și consistența acestuia nu te încântă deloc, încearcă o altă prezentare. De exemplu, prin combinația fulgilor mășcați cu miere, unt de cocos, nuci, fructe uscate și scorțișoară, iar apoi coacerea în rolă timp de 10-15 minute, iese o granola de casă delicioasă. Dimineața, când ești grăbit, o poți amesteca cu un iaurt neîndulcit și o porție de fructe, fiind sigur că vei avea suficientă energie pentru întreaga dimineață. Ce zici și de o omletă cu fulgi de ovăz și legume sau de pancake-uri, biscuiți sau brioșe din fulgi de ovăz? La fel poți proceda cu orice produs: carne, pește, brocoli, conopidă, cartof dulce sau sfeclă. Caută soluții creative, inclusiv în rețetele atât de apetisante din spațiul online.

Nu mânca una și aceeași. Ca și în bancul cu câinele sătul de hrișcă, dacă mănânci aceleași produse în fiecare zi, riști să te cam saturi de ele și cu o probabilitate mare să revii la vechile obiceiuri. Iată grupele de produse pe care îți recomandăm să le consumi zilnic:

# Legume proaspete, fără amidon, de diferite culori: roșii, ardei, castraveți, varză, brocoli, conopidă, dovlecei, dovleac, vinete sau verdețuri mixate;
# Legume cu amidon: cartofi simpli sau dulci (batat), morcov, sfeclă sau rădăcină de țelină;
# Fructe proaspete, de diferite culori: citrice, mere, banane, pomușoare, căpșune, zmeură, caise, struguri sau orice tip de sezon;
# Produse bogate în proteine: carne, pește, lactate, ouă sau leguminoase (fasole, mazăre, năut, soia sau linte);
# Cereale integrale: hrișca, ovăz, orz, mei, orez brun, mălai, secară sau grâu;
# Nuci și semințe: nuci grecești, alune de pădure, migdale, caju, semințe de dovleac, floarea soarelui, in sau susan;
# Grăsimi sănătoase: uleiuri nerafinate, avocado, unt, pastă de arahide sau de alte nuci, cașcaval sau lactate integrale.

Cu cât mai divers îți va fi meniul, cu atât mai multă plăcere gustativă și estetică vei primi, iar probabilitatea de a te îndrăgosti de alimentația sănătoasă va crește considerabil.

Fii prieten cu corpul și cu farfuria ta. Modul în care îți tratezi corpul se va reflecta automat și în ceea ce și cât pui pe farfurie. Astfel, dacă nu îți place modul în care arăți, s-ar putea să îți reduci drastic din porții, să te înfometezi sau să mănânci foarte mult și necontrolat. Doar tratând corpul cu dragoste vei înțelege că mâncarea este, de fapt, hrana care te ajută să fii sănătos, energic și plin de viață.

Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

Acest material este realizat în cadrul campaniei de informare „Mănâncă sănătos!”, implementată de către Centrul de Resurse la nivel Național în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor „NEOVITA”, care are scopul de a promova un comportament alimentar sănătos în rândul adolescenților din Republica Moldova.